De wereld volgens Monie (3)

Het volgende artikel verscheen in het Technisch Weekblad van 24 juni 1998.


Profiel: Sommer meest veelbelovende ingenieur

Ze is ambitieus, open en sociaal vaardig. Ze kan goed luisteren maar ook goed praten. In de harde techniek staat ze haar mannetje maar ze wil de technologie 'vermenselijken'. Dit zijn enkele eigenschappen van de vorige week tot 'meest veelbelovende' ingenieur gekozen ir. Monique Sommer.

De 'verkiezing' was georganiseerd door het weekblad Intermediair en de TSM Business School, een interuniversitair instituut op de campus van de Universiteit Twente dat zich ten doel stelt ingenieurs tot managers om te scholen. Het is een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Twente en Groningen en Eindhoven.

De deelnemers hadden van te voren een 'case' ingeleverd die een managementprobleem inhield bij het bedrijf waar ze werken en die te maken had met de rol van vrouwen in bedrijven. Daar werd een vijftal inzendingen uit geselecteerd waarna de potentiele deelnemers een intake-gesprek kregen. Na acceptatie van de cases heeft een jury zich daar uitgebreid in verdiept waarna vorig week de winnares werd gekozen.

Enkele eisen om aan de wedstrijd mee te doen: de participanten moesten vrouw zijn en tenminste drie jaar werkervaring hebben in de technische sfeer. De vijf eindkandidaten waren overigens allen ingenieur. De winnares krijgt als prijs de opleiding van 21 maanden aan het Twentse instituut. Dat is ook voor haar werkgever Oce niet slecht: de opleiding neemt vier dagen per maand in beslag: op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag en de deelnemers kunnen problematiek op hun werk in het cursusprogramma inbrengen.

Monique Sommer (34) is geboren en getogen in Roermond. Na de lagere school behaalde ze het diploma Gymnasium B om vervolgens aan de TU Eindhoven elektrotechniek te gaan studeren. Als meisje van twaalf had ze naar eigen zeggen een boek over Marie Curie gelezen. 'Ik dacht toen meteen, zoiets wil ik ook.' Ze studeerde af bij de vakgroep Theoretische Elektrotechniek op een onderwerp over botgroeistimulatie met behulp van elektromagnetische velden: hoe verplaatsen elektromagnetische velden zich door levend weefsel.

'Techniek is mijn grote liefde maar ik wil een open oog hebben voor de menselijke aspecten daar achter', aldus Sommer. Haar case had betrekking op het vermenselijken van de technologie: wat wil de mens er mee. 'De techniek moet de mens dienen en niet andersom'. Ze denkt dat vrouwen vaak meer oog hebben voor de wensen van de gebruiker. Direct na haar afstuderen in 1989 ging ze aan de slag bij Oce Technology. Na zeven jaar research te hebben gedaan aan beeldbewerking werkt ze nu als teamleider aan een project voor een nieuwe generatie digitale kleurencopiers.

Er zijn in totaal 150 mensen met de ontwikkeling van deze geavanceerde apparatuur bezig. Haar taak is een specificatie te leveren van het door de gebruiker ervaren gedrag van het apparaat. Dat bepaalt namelijk in sterke mate de architectuur van het systeem en staat in nauw verband met de bediening. Bij dat werk staat ze 'zowel vakinhoudelijk als organisatorisch aan de frontlinie als het gaat om het realiseren van de omslag naar vermenselijking van de technologie en klantgericht denken'. Ze vindt dat het geen toeval is dat ze als vrouw bij haar werk serieus genomen wordt in haar ideeen over de wensen bij de gebruikers omdat ze in de harde techniek van wanten weet.

Door: Jaap Faber


Terug: Artikel in UT-Nieuws - Volgende: Artikel in Intermediair